Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria

img

Πρόκειται για πολυετή ημι-αειθαλή πόα με βλαστάρια που φτάνουν σε μήκος τα 15-30 εκατοστά, η οποία ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινιδών. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, που καλλιεργείται σε κήπους - και την δυτική Ασία, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη κυρίως σε δασικές περιοχές. Στη χώρα μας την συναντάμε ιδιαίτερα στη περιοχή των Σερρών και σε σκιερούς τόπους της βόρειας Ελλάδας με την ονομασία Πνευμονική. Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό Pulmo που σημαίνει «πνεύμονες» και υποδεικνύει τη χρήση της σε προβλήματα του αναπνευστικού. Είναι ένα από τα πρώτα αγριολούλουδα της άνοιξης που παρέχει μια πλούσια πηγή νέκταρ για τα έντομα. Το χρώμα των ανθέων της κυμαίνεται από ροζ σε μωβ, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής της. Αυτή η αλλαγή του χρώματος έχει επίσης παρομοιαστεί με τον πνευμονικό ιστό, ο οποίος αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου στους πνεύμονες.

Παραδοσιακά το βότανο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική για ασθένειες του αναπνευστικού, στη θεραπεία της φυματίωσης και στις αιμοπτύσεις.Περιέχει φυτική κόλα, σαπωνίνη, αλλαντοΐνη, βιταμίνη C, τανίνη, διοξείδιο του πυριτίου, κάλιο, σίδηρο και άλλα μεταλλικά άλατα.

Η Πουλμονάρια (Lungwort) είναι ένα καταπραϋντικό αποχρεμπτικό. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού. Τα άνθη του φυτού είναι εφιδρωτικά, ενώ τα φύλλα του έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Το βότανο δρα σαν μαλακτικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό και επουλωτικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γλίσχρασμα, συνίσταται στη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Επίσης δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις κοκίτη και άσθματος. Η τανίνη που περιέχει καθιστά το φυτό κατάλληλο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, ενώ η παράλληλη ύπαρξη τανίνης και αλλαντοΐνης εξηγεί την εκτεταμένη χρήση της στην επούλωση των πληγών. Για εξωτερική χρήση το βότανο είναι χρήσιμο σε χιονίστρες, σκασίματα μαστών, λειχήνες, εγκαύματα, εκζέματα και πληγές. Η Πουλμονάρια έχει έντονη κατευναστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που προκαλούν οι ενοχλήσεις του αναπνευστικού. Επίσης, το αφέψημα της αποτελεί ιδανική λοσιόν για το πλύσιμο των κουρασμένων ματιών.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται στη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βήχα και στη διάρροια, ειδικά στα παιδιά. Επειδή τα βότανα μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε ειδικό θεραπευτή, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ:
https://www.enallaktika.gr/news/NewsInfo.asp?ArticlsSite_ID=38308

Περισσότερες ειδήσεις και θέματα

Ράμνος (Ramnus Frangula) Οικογένεια: Rhamnaceae, Γένος: Rhamnus ΒΟΤΑΝΑ

» Ράμνος (Ramnus Frangula) Οικογένεια: Rhamnaceae, Γένος: Rhamnus

Πρόκειται για ψηλό φυλλοβόλο θάμνο, που φύεται σε όλη την Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική, και τη δυτική Ασία και είναι αρκετά κοινό στους ορεινούς τόπους της χώρας μας και ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της ...»


Αιθέριο Έλαιο Δυόσμου (Μenta Spicata) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Δυόσμου (Μenta Spicata)

Το αιθέριο έλαιο του Δυόσμου προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων του φυτού με την κοινή ονομασία Μenta Spicata. Έχει ελαφριά υφή και κιτρινωπό χρώμα, ενώ το άρωμά του θυμίζει μέντα αλλά είναι ...»


Πρίμουλα (Primula Veris) Οικογένεια: Primulaceae, Γένος: Primula ΒΟΤΑΝΑ

» Πρίμουλα (Primula Veris) Οικογένεια: Primulaceae, Γένος: Primula

Η Πρίμουλα ανήκει στην οικογένεια Primulaceae που αριθμεί περισσότερα από 400 είδη και συναντάται σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Είναι φυτό ποώδες πολυετές, δικοτυλήδονο, με ύ...»


Αιθέριο Έλαιο Δίκταμου (Origanum Dictamus) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Δίκταμου (Origanum Dictamus)

Το αιθέριο έλαιο του Δίκταμου (Dittany) προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων του φυτού με την ονομασία Origanum Dictamus και συνδυάζεται πολύ καλά με  Μελισσόχορτο, Λεβάντα, Λουΐζα, Μαντζο...»


Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria ΒΟΤΑΝΑ

» Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria

Πρόκειται για πολυετή ημι-αειθαλή πόα με βλαστάρια που φτάνουν σε μήκος τα 15-30 εκατοστά, η οποία ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινιδών. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανία...»