Ποτεντίλλη (Potentilla Recta) Οικογένεια: Rosaceae, Γένος: Potentilla

img

Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και το όνομά της προέρχεται από το λατινικό Potens το οποίο σημαίνει "ισχυρό" και αναφέρεται στις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Στη χώρα μας η κοινή ονομασία του φυτού είναι Πενταδάχτυλο αλλά το συναντούμε και με τις ονομασίες Πεντάφυλλο, Αχτικόχορτο, Οχτικόχορτο, Παντάφυλλο και Αφορμόχορτο.

Η Ποτεντίλλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα και υπάρχουν αναφορές για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, τόσο από τον Θεόφραστο, όσο και από τον Διοσκουρίδη. Από τις αναφορές αυτές, η Ποτεντίλλη φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικό και για την αντιμετώπιση της εσωτερικής αιμορραγίας και της ευκοιλιότητας. Ο Θεόφραστος αποκαλούσε το φυτό Πεντατεπές και ο Διοσκουρίδης Πεντάφυλλον. Η χρήση του φυτού ήταν από παλιά δεδομένη και ως χρωστική λόγω της ρίζας του που έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Παραδοσιακά το αφέψημα της ρίζας του φυτού χρησιμοποιήθηκε για αιώνες σε προβλήματα πυρετού, για την ανακούφιση του πονόδοντου, σε γαργάρες για τη θεραπεία πληγών του στόματος, ως γενικό αντισηπτικό και στυπτικό βότανο. Τον φλοιό της ρίζας τον χρησιμοποιούσαν πολτοποιημένο σε κατάπλασμα για το σταμάτημα της ρινορραγίας. Το τσάι των φύλλων ή της ρίζας το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τη διάρροια, τη δυσεντερία, τις αιμορροΐδες, καθώς και άλλα προβλήματα του πεπτικού. 

Ήταν επίσης, πολύ γνωστό θεραπευτικό βότανο και κατά τον Μεσαίωνα. Τα πέντε φύλλα συμβόλιζαν τις πέντε αισθήσεις του ανθρωπίνου σώματος. Το Πεντάφυλλο συμβόλιζε εκείνη την εποχή, τον άνθρωπο που ξεπερνούσε τον εαυτό του. Για τον λόγο αυτό πολλοί ιππότες του Μεσαίωνα είχαν την εικόνα του φυτού να διακοσμεί τις ασπίδες τους. Το βότανο ήταν επίσης συστατικό των ερωτικών φίλτρων που παρασκεύαζαν εκείνη την εποχή. Τέλος οι αλιείς θεωρούσαν ότι μπλέκοντας το φυτό στα δίχτυα τους αύξαναν την προσδοκώμενη ψαριά.

Πρόκειται για βότανο πικρό, στυπτικό και αναψυκτικό. Περιέχει τανίνες, ρητίνες, άμυλο, γλυκίνη, τορμεντόλη, χολίνη, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, σίδηρο, θειικό άλας, μαγνήσιο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο), κόκκινη χρωστική, βιταμίνη C και βιο-φλαβονοειδή.

Η Ποτεντίλλη θεωρείται και σήμερα ένα από τα καλύτερα στυπτικά βότανα. Οι τανίνες που περιέχει το φυτό δρουν αποτελεσματικά εναντίον των αιμορραγιών στο ανθρώπινο σώμα. Συνίσταται, κατά της διάρροιας και της δυσεντερίας. Χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας της βλεννώδους και ελκώδους κολίτιδας.  Με γαργαρισμούς δρα θεραπευτικά στις φλεγμονές των ούλων, ενώ η λοσιόν από το φυτό επουλώνει πληγές και αμυχές της επιδερμίδας και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη λευκόρροια και τις αιμορροΐδες.

Το αφέψημα του φυτού συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την διαπεραστικότητα των τριχοειδών αγγείων. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο στην υπέρταση να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του. Προσοχή χρειάζεται και στην εξωτερική χρήση εξ αιτίας της μεγάλης στυπτικότητας του βοτάνου, από την οποία μπορεί να προκληθούν σκασίματα στο δέρμα.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΠΗΓΗ:
https://www.enallaktika.gr/news/NewsInfo.asp?ArticlsSite_ID=38307

Περισσότερες ειδήσεις και θέματα

Ράμνος (Ramnus Frangula) Οικογένεια: Rhamnaceae, Γένος: Rhamnus ΒΟΤΑΝΑ

» Ράμνος (Ramnus Frangula) Οικογένεια: Rhamnaceae, Γένος: Rhamnus

Πρόκειται για ψηλό φυλλοβόλο θάμνο, που φύεται σε όλη την Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική, και τη δυτική Ασία και είναι αρκετά κοινό στους ορεινούς τόπους της χώρας μας και ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της ...»


Αιθέριο Έλαιο Δυόσμου (Μenta Spicata) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Δυόσμου (Μenta Spicata)

Το αιθέριο έλαιο του Δυόσμου προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων του φυτού με την κοινή ονομασία Μenta Spicata. Έχει ελαφριά υφή και κιτρινωπό χρώμα, ενώ το άρωμά του θυμίζει μέντα αλλά είναι ...»


Πρίμουλα (Primula Veris) Οικογένεια: Primulaceae, Γένος: Primula ΒΟΤΑΝΑ

» Πρίμουλα (Primula Veris) Οικογένεια: Primulaceae, Γένος: Primula

Η Πρίμουλα ανήκει στην οικογένεια Primulaceae που αριθμεί περισσότερα από 400 είδη και συναντάται σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Είναι φυτό ποώδες πολυετές, δικοτυλήδονο, με ύ...»


Αιθέριο Έλαιο Δίκταμου (Origanum Dictamus) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Δίκταμου (Origanum Dictamus)

Το αιθέριο έλαιο του Δίκταμου (Dittany) προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων του φυτού με την ονομασία Origanum Dictamus και συνδυάζεται πολύ καλά με  Μελισσόχορτο, Λεβάντα, Λουΐζα, Μαντζο...»


Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria ΒΟΤΑΝΑ

» Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Pulmonaria

Πρόκειται για πολυετή ημι-αειθαλή πόα με βλαστάρια που φτάνουν σε μήκος τα 15-30 εκατοστά, η οποία ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινιδών. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανία...»