Καστορέλαιο (Castor Oil)

img

Το Καστορέλαιο (Castor Oil), ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου που προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του φυτού Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus Communis). Παραδοσιακά η χρήση του καστορέλαιου από τους Αιγυπτίους αναφέρεται στην ιστορία του Ηροδότου, ο οποίος σχολιάζει τη χρήση ελαίου από τους καρπούς του φυτού για φωτισμό και επάλειψη του σώματος. Στην Ινδία χρησιμοποιείται από δεύτερο αιώνα π.Χ. σε λυχνίες και ως υπακτικό. Επίσης έχει μακρά παράδοση χρήσης στην Κίνα, όπου οι ιατροί το χορηγούσαν σε νόσους των εσωτερικών οργάνων, αλλά το χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική. Τον τέταρτο αιώνα π.Χ. εισάγεται και στον ελλαδικό χώρο, ενώ πολύ αργότερα, στη φασιστική Ιταλία το καθεστώς του Μουσολίνι χρησιμοποίησε την υποχρεωτική κατάποση καστορέλαιου ως μέσο πολιτικής τρομοκρατίας. Το ίδιο βασανιστήριο εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα κατά τη δικτατορία του Μεταξά, στο Καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Τα θύματα αυτού του βασανιστηρίου παρουσίαζαν έντονη διάρροια και αφυδάτωση που οδηγούσε στο θάνατοΣήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκχωρήσει στο καστορέλαιο τον αριθμό Ε-1503 και έχει καθορίσει ως ανώτατο όριο καθημερινής λήψης τα 0.7 mg/kg σωματικού βάρους.Το καστορέλαιο θεωρείται δραστικό υπακτικό με συστατικά που επιδρούν στο παχύ και το λεπτό έντερο και για το λόγο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των εντέρων μετά από τροφική δηλητηρίαση και για να εκτονώσει τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, τα οποία παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά διάφορες δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.Παράλληλα, είναι ένα πρώτης τάξης προϊόν καθαρισμού και ενυδάτωσης, καθώς λόγω της χαμηλής μοριακής του μάζας, έχει το χαρακτηριστικό να εισχωρεί στην επιδερμίδα και να παγιδεύει την υγρασία της εμποδίζοντας την αφυδάτωση της. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα τονωτικά για τη φροντίδα του δέρματος, καθώς ενυδατώνει, αποτοξινώνει και μαλακώνει την επιδερμίδα, μειώνοντας ρυτίδες και ουλές και καταπραΰνοντας ερεθισμούς, εκδορές και λοιμώξεις.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες, λοσιόν, και προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν για την περιποίηση των φρυδιών και των βλεφαρίδων, καθώς οι θρεπτικές ουσίες του εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, θρέφοντας τη ρίζα της τρίχας και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξή της.Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έλαια των παραγωγών σαπουνιών, καθώς πέρα από τις ενυδατικές του ιδιότητες δημιουργεί και πλούσιο αφρό.


ΠΗΓΗ:
https://www.enallaktika.gr/news/NewsInfo.asp?ArticlsSite_ID=38524

Περισσότερες ειδήσεις και θέματα

Καστορέλαιο (Castor Oil) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Καστορέλαιο (Castor Oil)

Το Καστορέλαιο (Castor Oil), ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου που προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του φυτού Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus Communis). Παραδοσιακ...»


Έλαιο Καρύδας (Coconut Oil) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Έλαιο Καρύδας (Coconut Oil)

Η καρύδα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως "superfood", καθώς περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων με ισχυρές ιαματικές ιδιότητες. Για τον δυτικό κόσμο αποτελεί είδος εξωτικής τροφής, αλλά ...»


Τρόποι Χρήσης των Αιθέριων Ελαίων ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Τρόποι Χρήσης των Αιθέριων Ελαίων

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια. Το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το σκοπό για τον οποίο το χρειάζεστε. Όταν πρόκειτ...»


Αιθέριο Έλαιο Κουνζέα (Kunzea Ambigua) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Κουνζέα (Kunzea Ambigua)

Kunzea AmbiguaΤο αιθέριο έλαιο Kunzea προέρχεται από την απόσταξη των ανθών και του φλοιού του φυτού με την κοινή ονομασία Kunzea Ambigua. Πρόκειται για έναν μεσαίο σε μέγεθος θάμνο, ο οποίος ε...»


Αιθέριο Έλαιο Μανούκα (Leptospermum Scoparium) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Μανούκα (Leptospermum Scoparium)

Leptospermum ScopariumΤο αιθέριο έλαιο της Μανούκας προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων και των σπόρων του φυτού με την κοινή ονομασία Leptospermum Scoparium, το οποίο κατάγεται από τη Νέα...»