Έλαιο Καρύδας (Coconut Oil)

img

Η καρύδα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως "superfood", καθώς περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων με ισχυρές ιαματικές ιδιότητες. Για τον δυτικό κόσμο αποτελεί είδος εξωτικής τροφής, αλλά έχει αποδειχθεί πως οι πληθυσμοί που τρώνε πολύ καρύδα, όπως για παράδειγμα οι Tokelauans, που ζουν στο Νότιο Ειρηνικό, διατηρούν την υγεία τους σε άριστη κατάσταση χωρίς ενδείξεις καρδιακών νόσων, καθώς τα συστατικά της βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 
Επίσης, μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί πως τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορεί να μειώσουν δραματικά το ποσοστό των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που διάφορες φαρμακευτικές αγωγές απέτυχαν. Ενώ, σε μια μελέτη του 2006, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση ελαίου καρύδας οδήγησε στην βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ασθενείς με ηπιότερες μορφές της νόσου Alzheimer, παρέχοντας ενέργεια στα εγκεφαλικά κύτταρα. 

Παράλληλα υποστηρίζεται πως τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου στο λάδι καρύδας αυξάνουν την ενέργεια και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα η κατανάλωσή του μειώνει το αίσθημα της πείνας. Έχουν επίσης αναφερθεί οφέλη σε άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, καθώς το λάδι καρύδας βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που προάγει την υγεία του θυρεοειδούς. 
Ακόμη, τα οξέα που περιέχονται στο λάδι καρύδας μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους παθογόνους οργανισμούς (Staphylococcus, Candida κ.α.) προλαμβάνοντας έτσι διάφορες λοιμώδεις καταστάσεις. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άριστα ως στοματικό διάλυμα ή σε συνδυασμό με την οδοντόπαστα απομακρύνοντας επιβλαβή βακτήρια από το στόμα, αντιμετωπίζοντας την κακοσμία και βελτιώνοντας τη στοματική υγιεινή.Παρέχει επίσης, εξαιρετική προστασία στο τριχωτό της κεφαλής, αντιμετωπίζοντας τη φθορά της τρίχας και ενυδατώνοντας το δέρμα, ενώ παράλληλα προσφέρει αποτελεσματική αντηλιακή προστασία.Βοηθά στην αποκατάσταση του φυσικού pH της επιδερμίδας χωρίς να φράζει τους πόρους. 
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για μασάζ, ως λάδι μπάνιου, σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης προσώπου και μαλλιών, αλλά και στην παρασκευή φυσικών σαπουνιών προσδίδοντας σκληρότητα και πλούσιο αφρό.Τέλος, είναι ένα από τα καλύτερα λάδια για μαγείρεμα, επειδή τα θρεπτικά συστατικά του δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας για το σώμα, ενώ βελτιώνει την πέψη και είναι κατάλληλο για άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Στον διαδικτυακό τόπο FreeCoconutRecipes.com μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές με καρύδα και λάδι καρύδας, καθώς και πολλές επιδείξεις μαγειρικής με βίντεο.


ΠΗΓΗ:
https://www.enallaktika.gr/news/NewsInfo.asp?ArticlsSite_ID=38523

Περισσότερες ειδήσεις και θέματα

Καστορέλαιο (Castor Oil) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Καστορέλαιο (Castor Oil)

Το Καστορέλαιο (Castor Oil), ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου που προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του φυτού Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus Communis). Παραδοσιακ...»


Έλαιο Καρύδας (Coconut Oil) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Έλαιο Καρύδας (Coconut Oil)

Η καρύδα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως "superfood", καθώς περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων με ισχυρές ιαματικές ιδιότητες. Για τον δυτικό κόσμο αποτελεί είδος εξωτικής τροφής, αλλά ...»


Τρόποι Χρήσης των Αιθέριων Ελαίων ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Τρόποι Χρήσης των Αιθέριων Ελαίων

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια. Το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το σκοπό για τον οποίο το χρειάζεστε. Όταν πρόκειτ...»


Αιθέριο Έλαιο Κουνζέα (Kunzea Ambigua) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Κουνζέα (Kunzea Ambigua)

Kunzea AmbiguaΤο αιθέριο έλαιο Kunzea προέρχεται από την απόσταξη των ανθών και του φλοιού του φυτού με την κοινή ονομασία Kunzea Ambigua. Πρόκειται για έναν μεσαίο σε μέγεθος θάμνο, ο οποίος ε...»


Αιθέριο Έλαιο Μανούκα (Leptospermum Scoparium) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

» Αιθέριο Έλαιο Μανούκα (Leptospermum Scoparium)

Leptospermum ScopariumΤο αιθέριο έλαιο της Μανούκας προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων και των σπόρων του φυτού με την κοινή ονομασία Leptospermum Scoparium, το οποίο κατάγεται από τη Νέα...»