Βιταμίνη Α είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν οι ενώσεις που επιδεικνύουν την βιολογική δράση της ρετινόλης. Τα δύο βασικά συστατικά της βιταμίνης Α στις τροφές είναι η ρετινόλη και τα καροτενοειδή. Ο όρος «ρετινοειδή» αναφέρεται στην ρετινόλη ή σε άλλα φυσικά παράγωγά της.
Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και υπάγεται στα καροτενοειδή, μια κατηγορία χρωστικών ουσιών. Από τα καροτενοειδή, τα β-καροτένια ασκούν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Τα καροτενοειδή εντοπίζονται σε πλήθος φρούτων και λαχανικών με έντονο χρώμα (καρότα, τομάτες, βερίκοκα κ.α.). Περιέχονται επίσης στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Η ύπαρξη της βιταμίνης Α αναγνωρίστηκε το 1913 και η χημική της φύση καθορίστηκε το 1933. Την ανακάλυψαν οι Elmer V. Mc Collum και M.Davis κατά την διάρκεια των ερευνών το 1913-14. Η σύνθεση της βιταμίνης Α εργαστηριακά έγινε πρώτη φορά το 1947. Παρά το γεγονός ότι η Βιταμίνη αυτή ανακαλύφθηκε το 1913 στην Αμερική, πολλές τροφές πλούσιες σε αυτή (όπως το μουρουνέλαιο ή το συκώτι), ήταν γνωστές για τη θεραπευτική τους ιδιότητα από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, αφού ο Ιπποκράτης, πριν από 2500 χρόνια έλεγε ότι πρέπει να αναζητούμε τη θεραπεία στην τροφή μας.
Η βιταμίνη Α βρίσκεται μόνο σε ζωικά τρόφιμα. Στα φρούτα και λαχανικά υπάρχει με την μορφή προβιταμίνης, της καροτίνης (α,β,γ) η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ζωικές πηγές βιταμίνης απορροφώνται καλύτερα και χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό από ότι οι φυτικές πηγές. Ενώ οι φυτικές πηγές έχουν το πλεονέκτημα να μη μας επιβαρύνουν με λίπος.
Η βιταμίνη Α έχει ελαφρώς κιτρίνη απόχρωση, είναι παχύρευστη ελαιώδης ουσία και είναι αδιάλυτη στο νερό. Διαλύεται σε οργανικούς διαλύτες, σε λίπη και έλαια. Προσβάλλεται εύκολα από το φως, την ζέστη, το οξυγόνο και από άλλες οξειδωτικές ουσίες.
Καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή είναι σκοτεινές χρωματισμένες φυσικές χρωστικές ουσίες και βρίσκονται στα τρόφιμα εγκαταστάσεων. Αυτές οι χρωστικές ουσίες μπορούν και μετατρέπονται σε βιταμίνη Α. Ένα από αυτά καροτενοειδή είναι η β-καροτίνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό, γεγονός που σημαίνει ότι προστατεύει τα κύτταρα από τους ελεύθερους ριζοσπάστες, οι οποίοι είναι ασταθείς ουσίες. Πλούσια σε καροτενοειδή είναι η ντομάτα, το καρότο και η κίτρινη κολοκύθα. Η περιεκτικότητα των λαχανικών σε καροτενοειδή εξαρτάται από το βαθμό ωρίμανσης τους. Γενικά τα ώριμα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερα ποσά καροτενοειδών. Το γάλα και το βούτυρο περιέχουν β-καροτένιο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη βιταμινική δραστικότητα.
Την βιταμίνη Α μπορούμε να την πάρουμε μέσω των τροφών με δύο διαφορετικούς τρόπους: άμεσα από ορισμένες τροφές και έμμεσα με την μορφή καροτίνης την οποία μετατρέπει ο οργανισμός σε βιταμίνη Α.
Η Βιταμίνη Α βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα:
Από τα χειρότερα πράγματα σε μια κουζίνα είναι η δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να προέρχεται από το νεροχύτη. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε λύσεις με ισχυρά χημικά παρασκευάσματα α...»
Φρούτα Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Υπάρχουν πολλά φρούτα διαθέσιμα στη...»
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, και έχει τεράστια επίδραση στο βάρος μας και ακόμη μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους. Εδώ έχουμε επιλέξει τις...»
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν συνήθως καφέ κηλίδες και εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπό, τα πόδια, τα χέρια, και τους ώμους. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι καφέ κηλίδες έχουν την τάση να πολλαπ...»
Περνούν τα χρόνια και τα νεφρά μας φιλτράρουνε το αίμα αφαιρώντας άλατα, δηλητήρια και κάθε τι ανεπιθύμητο, που μπαίνει στο σώμα μας. Με την πάροδο του χρόνου τα άλατα συσσωρεύονται και αυτό απαιτε...»